Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een verloskundige een waarschuwing gegeven voor het niet doorverwijzen van een zwangere vrouw met een foetus die een groeiachterstand had. Het kindje overleefde de zwangerschap niet en overleed na 31 weken in de buik. Dit meldt Skipr. 

In de eerste instantie stelde de verloskundige zwangerschapsdiabetes vast op basis van het gewicht en migratieachtergrond van de vrouw en de grootte van de baby. Echter, naar verloop van tijd nam de buikomvang van de baby af, waardoor de verloskundige toch de diagnose zwangerschapsdiabetes niet stelde.

Doodgeboren zoon

De zwangere vrouw merkte na 31 weken zelf op dat haar kindje niet meer leefde en dat werd bevestigd door de verloskundige. Een dag later beviel zij van een doodgeboren zoon. Volgens de patiënte had de verloskundige moeten doorverwijzen toen ze op de echo een terugloop in de buikomvang van het kindje zag. De verloskunde is van mening dat ze op basis van de echo’s zwangerschapsdiabetes kon uitsluiten een kleinere buikomvang niet direct als reden tot paniek zag.

Richtlijn Opsporing van foetale groeivertraging

In 2016, ten tijde van de zwangerschap, was de richtlijn van de KNOV Opsporing van foetale groeivertraging al geïntroduceerd, maar nog niet overal geïmplementeerd. Maar toch waren verloskundigen ook toen al op de hoogte van foetale groeivertragingen en de gevolgen daarvan. Zo ook de verweerster. Zij had al haar aandacht gericht op zwangerschapsdiabetes en zag de kleiner wordende buikomvang van het kindje als een teken dat er geen sprake was van diabetes.

Waarschuwing van tuchtcollege

"Door deze focus heeft zij echter geen aandacht gehad voor het gegeven dat de, na een aanvankelijk als groot geschat kind, fors dalende buikomvang kon wijzen op groeivertraging", aldus het college. Als zie die aandacht daar wel voor had, had ze mogelijk wel doorverwezen. Of een doorverwijzing het kindje had kunnen redden, is niet te zeggen. De verloskundige krijgt een waarschuwing wegens nalatigheid. 

Door: Nationale Zorggids