Studenten geneeskunde van de Universiteit Utrecht doen praktijkervaring op in de wijk. Dit betekent dat studenten meelopen in de verslavingszorg, vluchtelingenwerk of bijvoorbeeld een woongroep. Nog nergens anders in Nederland gaan geneeskundestudenten de straat op om de arts van de toekomst te worden. Dit meldt Algemeen Dagblad.
“Onze studenten kwamen tot voor kort eigen nauwelijks op straat. Ze zagen alleen de collegebanken of een operatiekamer. Terwijl de zorg zich steeds meer vanuit het ziekenhuis naar buiten verplaatst. Mensen worden immers steeds zelfredzamer”, legt coördinator Marielle Jambroes van de studie geneeskunde uit.
Medische diagnoses voeren allang niet meer de boventoon, stelt zij. Het is belangrijk dat de arts van de toekomst ook de niet-medische kant van een patiënt benadert en bekijkt of iemand eenzaam is, geldproblemen heeft om misschien wel schulden. Het is de bedoeling dat ieder jaar driehonderd studenten meelopen in de wijk, zodat ze ook de sociaal-maatschappelijke kant van een persoon zien.
Door: Redactie Nationale Zorggids