Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem heeft het afgelopen decennium tot twee keer toe medewerkers moeten ontslaan omdat zij medische dossiers van bekenden inzagen. Rijnstate heeft in al haar ziekenhuizen gewaarschuwd voor de gevolgen van het zomaar inzien van medische gegevens. Dat meldt Omroep Gelderland.
“Mensen die de regels niet volgen krijgen de kans om uit te leggen waarom ze in het dossier hebben gekeken. Kunnen ze dat niet voldoende uitleggen, dan volgt dus ontslag. Daarmee laten we ook aan andere medewerkers zien: dit tolereren we niet”, aldus een woordvoerder van Rijnstate. Tot nu toe zijn er enkel werknemers in Arnhem ontslagen.
Het Rijnstate werkt al tien jaar met het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Inmiddels zijn bijna alle ziekenhuizen over op dit digitale dossier, waar alleen zorgverleners met een medische relatie met de patient een dossier mogen inzien. Inzage wordt altijd geregistreerd.
Sinds bekend werd dat medewerkers van het Haga-ziekenhuis het medische dossier van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, inzagen, is er in de media veel aandacht voor het digitale dossier. In de meeste ziekenhuizen worden Bekende Nederlanders niet anders behandeld dan de ‘normale’ Nederlander, behalve in het St. Jansdal. Daar kunnen BN’ers onder een valse naam worden opgenomen. Het Radboudumc en de Gelre Ziekenhuizen geven BN’ers, indien gewenst, wel een vertrouwelijke status mee, zodat hun digitale profielen nog beter beschermd zijn.
Door: Redactie Nationale Zorggids