Normal_medicijnen_geneesmiddelen

De directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de brancheorganisatie voor farmaceuten, denkt dat apothekers die zelf dure medicijnen bereiden een financieel motief hebben. Hij reageert hiermee op het plan van apotheker Paul Lebbink om het dure medicijn tegen taaislijmziekte zelf te maken voor een derde van de afgesproken prijs. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Apothekers mogen medicijnen zelf maken. Zij die zogenoemd magistraal bereiden mogen zelfs het octrooi van een farmaceut negeren. In Nederland is dit niet eerder gebeurd, tot nu. De apothekersorganisatie KNMP staat achter de plannen van apotheker Lebbink en pleit zelfs voor een vrijstelling voor apothekers. Daar denkt VIG echter anders over.

“Als het aan de apothekerslobby ligt, dan komt er in elke apotheek een kopieermachine voor geneesmiddelen. Het zou best kunnen dat daar financiële motieven achter zitten, maar dat weet ik niet zeker”, zegt directeur Gerard Schouw van VIG. Hij denkt bovendien dat apothekers nu te hoge verwachtingen scheppen. Het is namelijk niet zo dat zij magistrale bereidingen op grootschalig niveau mogen verkopen. Dit gaat enkel om verstrekking op individueel niveau.

Ook hoogleraar Adam Cohen is terughoudend, maar zijn zorgen gaan met name over de kwaliteit van magistrale bereiding. “Er is een reden waarom de meeste apothekers niet meer zelf bereiden: de kwaliteit van het product is moeilijk te handhaven. Dus magistrale bereiding is niet de eindoplossing.” Volgens Cohen gaan dwanglicenties ook te ver. Hij denkt dat het echte probleem ligt bij de prijzen van de generieke medicijnen: deze zijn te goedkoop gemaakt. Dat is dan ook meteen de reden waarom geneesmiddelenfabrikanten veel geld vragen voor hun medicijnen. Want voor ze het weten loopt het patent op hun middel af.

Vorige week ging de Tweede Kamer in gesprek over het huidige geneesmiddelenbeleid, het patentrecht dat farmaceuten hebben en de beperkingen waar apothekers tegenaan lopen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat een apotheker wél mag bij een gepatenteerd geneesmiddel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids