Als zorgverzekeraars alleen de maximale vergoeding willen betalen voor de integrale geboortezorg, dan is dat hun goed recht, zegt minister Bruins van Medische Zorg en Sport. GroenLinks en de SP wilden van Bruins weten of het klopt dat verzekeraars alleen het maximumtarief van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) uitbetalen aan verloskundigen als zij deelnemen aan een integrale geboortezorgorganisatie. Een overgang op integrale bekostiging zou alleen moeten plaatsvinden op basis van vrijwilligheid en lokale instemming en zou niet afgedwongen mogen worden, vinden briefschrijvers van GroenLinks en SP. Dat melden het ministerie van volksgezondheid en Skipr.
Nog lang niet alle verloskundigen zijn voor de integrale bekostiging van de geboortezorg. Zij zijn namelijk bang dat de zwangere vrouw haar keuzevrijheid wordt ontnomen en dat de geboortezorg medicaliseert. De Nza heeft al laten blijken vóór integrale bekostiging te zijn, evenals de zorgverzekeraars.
Het is verplicht om integrale geboortezorg in te voeren, maar het is nog niet verplicht om mee te doen met de integrale bekostiging. Daar is ook de Tweede Kamer mee akkoord gegaan. Echter blijkt nu dat zorgverzekeraars het verloskundigen ontmoedigen om ‘monodisciplinaire zorg’ te leveren.
Bruins zegt geen inzicht te hebben in de bedragen die staan in de integrale contracten en de monodisciplinaire contracten. Wel zegt hij: “Als verzekeraars verwachten dat zij binnen de integrale contracten betere afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de kwaliteit van zorg dan binnen monodisciplinaire contracten, dan is het denkbaar dat zij bereid zijn hiervoor ook meer te betalen.” Hij noemt het dan ook geen dwingen, maar stimuleren van integrale bekostiging.
Door: Redactie Nationale Zorggids