Normal_arts_doker_doktersjas_stethoscoop

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de huisarts van ’t Hart Medisch Centrum een bevel gegeven. Hij mag geen zorg meer leveren in zijn praktijk in Lelystad. Het bevel geldt tot hij voldoet aan de wettelijke eisen voor goede zorg. Dat meldt IGZ. 

De huisarts moet zorgen voor een goede waarnemer van zijn praktijk. Dat geldt ook voor patiënten van een andere huisarts waarvoor hij waarnemer is. De huisarts moet zo snel mogelijk zijn patiënten overdragen aan een andere huisartspraktijk. Over dit alles moet hij duidelijk communiceren met zijn patiënten, zodat zij weten van het bevel. Het bevel van de inspectie is ingegaan op 25 juli 2017 en was zeven dagen geldig. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft het bevel verlengd.

Op 18 juli 2017 heeft de inspectie een bezoek gebracht aan de huisartsenpraktijk ’t Hart Medisch Centrum. Aanleiding was een anonieme melding. Tijdens het bezoek zag de inspectie dat de huisarts ernstig tekortschoot in zijn zorg.

De huisarts zorgt niet goed voor de continuïteit van de zorgverlening en een goede bereikbaarheid. Hij heeft zijn patiënten onvoldoende geïnformeerd over zijn bereikbaarheid en beschikbaarheid tijdens praktijkuren. Verder verricht de doktersassistente in zijn opdracht handelingen waar ze niet bevoegd voor is. Die vinden bovendien niet plaats onder de juiste omstandigheden.

De inspectie heeft geen enkel vertrouwen in de huisarts, ook stelt hij zich niet toetsbaar op. Hij heeft zich fysiek en verbaal grensoverschrijdend gedragen, onder andere tegen de inspectie. Door dit alles vindt de inspectie dat er een acuut gevaar is voor de patiëntveiligheid. Daarom heeft de inspectie hem een bevel gegeven.

De inspectie kon het bevel niet eerder openbaar maken, omdat de huisarts daar bezwaar tegen maakte. De rechter heeft bepaald dat de inspectie het bevel mag publiceren. Inmiddels heeft een andere huisarts de zorg in ’t Hart Medisch Centrum overgenomen. 

Begin augustus kwam de huisarts in het nieuws omdat hij tweeduizend patiënten niet op de hoogte had gesteld van zijn afwezigheid. Op het antwoordapparaat had hij een bericht achtergelaten waarop hij vertelde een vervanger te hebben geregeld. De vervanger wist alleen van niets en de zorgverzekeraar waarmee hij een contract heeft ook niet. Hiervoor bleek de huisarts te veel geld te declareren en hij zou zijn administratie niet op orde hebben. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaf hem een boete van 100.000 euro. 

Door: Redactie Nationale Zorggids