Normal_candlelights-1868525_960_720

Beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging NU’91 roept zorgprofessionals op om op vrijdag 14 april om 12.00 uur 1 minuut stil te staan bij het overlijden van collega’s die tijdens het werk aangevallen zijn door een cliënt met dodelijke afloop. Dat meldt NU’91.

Deze oproep is een initiatief van NU’91 vakbondsconsulent Paul Wessels. Dit naar aanleiding van het  bericht dat een 27-jarige vrouw - werkzaam bij een beschermde woonvorm voor mensen met psychiatrische problemen op de Repel in Hellevoetsluis - op 9 april is neergestoken door een cliënt en ter plekke is overleden. Eerder dit jaar overleed een 25-jarige medewerker van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal na een aanval door een cliënt.

Het lijkt er op dat incidenten tijdens het werk in de zorg steeds gewelddadiger worden en steeds vaker voorkomen. Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk.  Maar het geeft wel aanleiding om ons er nog meer en structureel in te verdiepen en te kijken hoe we dit geweld kunnen verminderen en voorkomen, zegt NU’91. Een start is om op vrijdag 14 april om 12.00 uur als zorgprofessionals samen met de cliënten 1 minuut het werk neer te leggen en stil te staan bij het overlijden van de twee genoemde collega’s.

Door: Redactie Nationale Zorggids