Normal_ambulance__sirene__hulp

Iedere ambulance zou een terreurgevolgbestrijdingskit moeten hebben, zodat ambulancepersoneel slachtoffers van een aanslag adequaat kan helpen. Maar nog lang niet alle ambulances zijn daarvan voorzien. Het personeel is tevens op zoek naar mogelijkheden om de kennis over het handelen bij een aanslag te vergroten. Ambulancemedewerkers kunnen een tweedaagse TECC-cursus volgen, waar ze leren onder stressvolle omstandigheden om te gaan met traumatisch letsel. Dat meldt RTL Nieuws.

Speciale traumapakketten, ofwel terreurgevolgbestrijdingskits, zijn al aanwezig in Gelderse ambulanes en recentelijk is Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid ook overgegaan tot de aanschaf ervan. De pakketten bevatten diverse middelen die ernstige bloedingen kunnen verminderen of stoppen.

De meeste ambulances in Nederland beschikken niet over de middelen om meerdere ernstige bloedingen te stelpen. Meestal komt het ambulancepersoneel zulke grote verwondingen niet tegen. Toch is het nodig om hier goed op voorbereid te zijn. Omdat Franse hulpverleners tijdens de aanslagen in Parijs hun riem gebruikten als tourniquet (voor het afknellen van ledematen), zitten er tourniquets in het pakket, evenals verbanden die bloedstolling bevorderen.

De TECC-cursus die ambulanceverpleegkundigen kunnen volgen geeft niet alleen informatie over het behandelen van ernstig gewonde slachtoffers na een terroristische aanslag, ook geeft het handvatten voor het werken in een onveilige situatie en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze zo veilig mogelijk zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids