Normal_zwerver2

Onderzoeksinstituut Nivel heeft een handreiking gemaakt over palliatieve zorg voor dak- en thuislozen. De handreiking is voor professionals die zorg verlenen aan ernstig zieke mensen die veelal op straat wonen. Dat meldt Nivel.

In de handreiking staan adviezen en casussen voor alle professionals die werken met dak- en thuislozen die zich in hun laatste levensfase bevinden. In de handreiking wordt gepleit voor meer samenwerking en kennisdeling en is bedoeld voor zorgverleners en managers in de opvang, verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg. Ook staan er adviezen in voor professionals die werken in de algemene somatische zorg en voor palliatieve zorgvoorzieningen die zich inzetten voor de doelgroep thuis- en daklozen.

“Deze mensen kunnen een andere pijnbeleving hebben door langdurig middelenmisbruik of door en psychiatrische aandoening. Zo uiten mensen met schizofrenie vaak minder pijn bij ernstige medische aandoeningen”, zegt onderzoeker Anke de Veer. Daardoor komt het voor dat zorgverleners pas laat zien dat iemand zich in de laatste levensfase bevindt. Op dat moment is het lastig om een dak- of thuisloze van een rustig eind te voorzien.

Nivel benadrukt, samen met partners Vumc/EMGO+, GGZ inGeest, Hogeschool Inholland en Parnassia Groep, dat zorgverleners alert moeten zijn op afwijkend gedrag. Gespannen of teruggetrokken gedrag doet meer vermoeden. De Veer adviseert zorgverleners te letten op hun gevoel. Als zij denken dat er iets mis is, moeten ze daar iets mee doen. “Neem je gevoel serieus en probeer in kaart te brengen waar veranderd gedrag door kan komen. Dan is het ook makkelijker om met de persoon zelf en met andere zorgverleners te communiceren over de palliatieve zorg die nodig is”, aldus De Veer.

De handreiking is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Nivel, Vumc/EMGO+, GGZ inGeest, Hogeschool Inholland en de Parnassia Groep. Subsidie hiervoor werd verstrekt door Fonds NutsOhra en RCOAK. 

Door: Redactie Nationale Zorggids