Normal_geboorte_ziekenhuis_verloskunde

Voor de verloskundige zorg is Nederland ingedeeld in 79 regio’s. Minister Schippers maakt het per 1 januari 2017 voor al deze regio’s mogelijk om vrijwillig te kiezen voor de zogenaamde integrale geboortezorg. Deze nieuwe vorm van bekostiging wordt mogelijk als vrijwillige volwaardige optie naast de huidige bekostiging. Regio’s die dat willen kunnen hier vanaf volgend jaar gebruik van maken. Zij kunnen dan zelf afspraken maken over de samenwerkingsvorm en de verdeling van de bekostiging. Regio’s die dat niet willen kunnen gewoon gebruik blijven maken van de huidige bekostiging. Dat meldt Rijksoverheid. 

Op veel plaatsen in de samenleving bestaat de indruk dat de nieuwe bekostiging per 1 januari overal verplicht ingevoerd wordt. Schippers herhaalt daarom nadrukkelijk dat alle regio’s vrij zijn om zelf te kiezen of ze gebruik willen maken van de nieuwe vorm van bekostiging. Ook geldt er geen overgangsperiode of einddatum.

Schippers maakt integrale bekostiging mogelijk omdat daaraan de behoefte bestaat bij verschillende samenwerkingsverbanden van verloskundigen en gynaecologen. Zij hebben zich gemeld omdat de huidige bekostiging hen belemmert om te investeren in gezamenlijke kwaliteitsverbetering. Door integrale bekostiging als keuzeoptie mogelijk te maken, kunnen deze samenwerkingsverbanden nu verder.

Ook benadrukt Schippers het belang van een sterke positie van de verloskundige. De verloskundige is een zorgverlener met eigen kennis, competenties en expertise. In de geboortezorg heeft zij een duidelijke en sterke positie, daar zal volgens Schippers ook geen verandering in komen. De introductie van integrale bekostiging in de geboortezorg tast deze positie niet aan. De integrale bekostiging stimuleert juist dat zorg daar waar niet noodzakelijk niet wordt verleend door de gynaecoloog, maar zo veel mogelijk door de verloskundige en de kraamverzorgende. Taakherschikking, waardoor taken van de medisch specialist (gynaecoloog) naar de eerste lijn (verloskundige) verschuiven zien we breed in de zorg. Dat is in de geboortezorg niet anders.

Wanneer een regio kiest om gebruik te maken van integrale bekostiging, heeft dit geen invloed op de vrijheid van de zwangere om te kiezen waar en hoe zij wil bevallen, benadrukt Schippers. Er zal in de nieuwe situatie nog steeds sprake zijn van thuisbevallingen, bevallingen in een geboortecentrum, poliklinische bevallingen en ziekenhuisbevallingen. De vrouw beslist dat zelf. Wel wordt ervoor gezorgd dat, wanneer en zwangere kiest voor een samenwerkingsverband dat gebruik maakt van integrale bekostiging, zij vooraf zeker weet dat er goede afspraken bestaan over samenwerking en overdrachten. 

© Nationale Zorggids