Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

Volgende week dinsdag voeren duizenden artsen in 47 ziekenhuizen en revalidatiecentra actie voor de compensatie van pensioenkortingen. Ze geven hier vorm aan door op een doordeweekse dinsdag een zondagsdienst te draaien. Dit houdt in dat ze hun werk neerleggen, alle afspraken en ingrepen zijn geannuleerd. De artsen zijn het er niet mee eens dat ze door een overheidsmaatregel een fors pensioenbedrag mislopen omdat zij meer verdienen dan 100.000 euro per jaar. Iedereen die meer verdient, krijgt een lagere pensioenpremie. Dat meldt RTL Nieuws.

Werknemers die door een lagere pensioenpremie geld mislopen, worden hier vaak voor gecompenseerd. Echter hebben tientallen Nederlandse ziekenhuizen besloten de besparingen niet terug te geven aan hun personeel. “Bij algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra krijgen de artsen maar 53 procent van het bedrag terug. De zorginstellingen gebruiken de rest voor andere dingen, of steken het in eigen zak. In Nederland worden 10.000 artsen hierdoor getroffen”, zegt Jan Willem Le Febre van de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) tegen RTL Nieuws. In ongeveer de helft van de algemene ziekenhuizen draaien artsen vandaag een zondagsdienst. “Dat geeft aan hoe hoog het de artsen zit. Deze groep legt namelijk niet snel werk neer.”

De medisch specialisten krijgen dankzij hun hoge inkomen al een goed pensioen, echter gaat het volgens de LAD puur om het principe. Een overheidsmaatregel mag volgens hen niet zomaar leiden tot versobering van de arbeidsvoorwaarden. Er zijn veel academische ziekenhuizen en commerciële instellingen die het misgelopen pensioengeld wel uitkeren.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten dat het voor ziekenhuizen om veel geld gaat. Om deze actievoerende artsen te kunnen compenseren, moet het geld bijvoorbeeld bij de verpleegkundigen weggehaald worden. 

©Nationale Zorggids