Normal_2000px-bronckhorst_vlag.svg

Thuiszorgmedewerkers georganiseerd in FNV hebben vanochtend het gemeentehuis van Bronckhorst in de Achterhoek bezet. Zij doen dit omdat hun huidige werkgever TSN failliet gaat. Dat meldt FNV.

Bronckhorst heeft van Stichting Familiehulp (Buurtzorg van Jos de Blok) een voorstel gekregen waarbij de zorg beter georganiseerd zal worden, de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers behouden blijven en de cliënten hun vertrouwde thuiszorgmedewerker niet verliezen. Zij zullen in het gemeentehuis blijven totdat de wethouder besluit om het voorstel van Stichting Familiehulp te accepteren, of een andere oplossing waarbij de arbeidsvoorwaarden en de relatie tussen de medewerker en de cliënt behouden blijft. De wethouder van Bronckhorst heeft gezegd in zee te willen gaan met Emile Thuiszorg. Deze organisatie wil studenten inzetten om het werk van de TSN-medewerkers over te nemen.

“Het plan met de oplossing is er, het geld is er, de gemeente hoeft alleen maar ja te zeggen en het is geregeld. Het is belangrijk dat de gemeente niet kiest voor de goedkoopste oplossing om het werk van TSN over te nemen, maar voor de beste oplossing. Het gaat om zorg voor kwetsbare mensen. De cliënten en de medewerkers mogen niet de dupe worden van het faillissement van TSN. Het werk bestaat immers gewoon nog, want de cliënten hebben nog steeds zorg nodig. Daarom snappen we heel goed dat deze thuiszorgmedewerkers willen dat de gemeente voor een goede oplossing zorgt”, zegt Gijs van Dijk van de FNV.

Gemeenten hebben meer taken hebben gekregen om de thuiszorg te organiseren. Veel gemeenten hanteren daarbij te lage tarieven waardoor zorginstellingen de zorg steeds goedkoper leveren. De druk die ontstaat door de lage tarieven gaat ten koste van arbeidsvoorwaarden en betekent vaak dat er ook gekort wordt op de zorg voor cliënten. Ook de gemeente Bronckhorst heeft besloten om de thuiszorg voor alle cliënten te verlagen naar maximaal 2 uur, waardoor veel kwetsbare ouderen en gehandicapten minder zorg krijgen, en daardoor in de problemen komen.

Om deze ‘race naar beneden’ te stoppen heeft de FNV in december afspraken gemaakt met staatssecretaris Van Rijn. Er is daardoor 300 miljoen extra voor de thuiszorg, zodat er minder bezuinigd hoeft te worden. Ook komt er een wet (de Algemene maatregel van Bestuur) die moet regelen dat gemeenten tarieven hanteren waarvoor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden betaald kunnen worden. 

©Nationale Zorggids