Normal_logo_buurtzorg

Het definitieve reddingsplan van Buurtzorg ligt begin volgende week bij de gemeenten waarin TSN actief is. Na het plan ingezien te hebben, nemen ze hierover een beslissing. Daarmee ligt de toekomst van TSN in de handen van de gemeenten. Dat meldt Zorgvisie.

Sinds TSN in surseance van betaling verkeert, verkennen de bewindvoerders van TSN de oplossingen voor de redding van de thuiszorgorganisatie. Het reddingsplan van Buurtzorg komt te liggen bij de 307 gemeenten waarin TSN actief is. Zij beslissen of ze hieraan meedoen of niet. Zodra zij deze beslissing hebben genomen wordt het duidelijk of 12.000 mensen hun baan kunnen behouden.

Buurtzorg stelt in haar plan het vakmanschap van de zorgverlener centraal. Dit betekent dat de zorgverlener meer moet doen dan alleen schoonmaken, deze moet ook inzetten op de zelfredzaamheid van de cliënt. Buurtzorg doet bij de gemeenten een beroep op een subsidie van tweehonderd miljoen euro. Met deze subsidie wil de organisatie TSN-medewerkers anders leren werken. “We willen een meer inhoudelijke en kwalitatieve benadering van de huishoudelijke hulp. Ons plan voldoet aan alle criteria voor sociale innovatie”, zegt directeur van Buurtzorg Jos de Blok.

In het plan is te zien wat er nodig is om TSN te redden. Het is voor gemeenten dan ook meteen duidelijk wat hun bijdrage daaraan is. De bijdrage verschilt per gemeente. Zo hangt het bedrag onder andere af van de hoeveelheid hulp die TSN in de gemeente levert en het bijbehorende tarief. “Als we achteraf in een gemeente meer overhouden dan we hadden afgesproken, dan zijn we bereid om dat terug te geven”, aldus De Blok. 

Gisteren ging Buurtzorg in gesprek met staatssecretaris Van Rijn en de gemeenten.

©Nationale Zorggids