Voor veel verpleegkundigen die nachtdiensten werken is het lastig om genoeg slaap te krijgen na zo'n dienst. Dit blijkt uit een poll die Nursing.nl heeft gehouden. Bijna een derde van de ondervraagden geeft aan regelmatig slaapmiddelen te nemen. Dit meldt Nursing.nl.
Veel nachtwerkers krijgen niet voldoende slaap na hun nachtdienst en grijpen daarom naar slaapmedicatie. Zo'n twintig procent van de twaalfhonderd ondervraagden neemt af en toe tot vaak speciale medicatie om beter te slapen. Bijna twintig procent gebruikt daarvoor vrij verkrijgbare middelen zoals melatonine.
Echter zijn er ook verpleegkundigen en andere werknemers in de zorg die gebruikmaken van benzodiazepine. Het gebruik van dit middel wordt in de nieuwe richtlijnen voor slaapmedicatie bij ouderen afgeraden, omdat het een spierverslappend effect heeft. Voor ouderen is de kans op vallen en fracturen hierdoor groter. Door de poll van Nursing.nl blijkt nu dat een deel van het zorgpersoneel zelf de slaaptabletten wel neemt.
Volgens Miriam Gruppelaar, verpleegkundig specialist bij het slaapcentrum van Ziekenhuisgroep Twente, is het gebruik van slaapmiddelen onder nachtwerkers geen verrassing. Ze vindt het wel jammer dat er naar medicatie gegrepen wordt omdat het in het geval van nachtwerkers wel verslavend is, maar niet goed werkt. “Dit komt omdat slaapproblemen na de nachtdienst veroorzaakt worden door de ontregeling van de biologische klok. Daartegen helpt slaapmedicatie niet.”
Wel is Gruppelaar blij dat slaapproblemen bij nachtwerkers onder de aandacht wordt gebracht. Volgens haar moet er meer voorlichting komen voor verpleegkundigen en raadt ze af heil te zoeken in slaapmedicatie. Lichttherapie zou wel kunnen helpen volgens de specialist. “Lichttherapie overdag kan helpen om na de nachtdienst weer sneller in je natuurlijke slaapritme te komen.”
© Nationale Zorggids