60 procent van de circa 250 bestuurders van de honderd grootste zorgaanbieders verdiende meer dan de maximale Wnt-norm van 229.000 euro in 2014. Vijf keer werd geld teruggevorderd ter waarde van in totaal 250.000 euro. Dit meldt Skipr vanuit een eigen inventarisatie van de jaarverslagen.
NZG
60 procent van de topbestuurders verdient nog steeds boven de Wnt-norm
-Veel bestuurders die boven de WNT-norm zitten, noemen het het overgangsrecht als veroorzaker. De Wet normering topinkomens (Wnt) is echter al drie jaar geleden ingevoerd. Het ministerie van VWS zegt dat “het overgangsrecht een redelijke termijn biedt voor gedwongen verlaging van een eerder afgesproken bezoldiging. Het is van belang om bij een wetswijziging bestaande contracten te respecteren.” Hierdoor is het ook mogelijk dat een loonsverhoging boven de normering van de Wnt uitstijgt, wanneer deze loonsverhoging voor de invoering van de Wnt al contractueel is vastgelegd.
In individuele gevallen heeft de Wnt meer invloed gehad: er zijn vijf loonbetalingen teruggevorderd van in totaal rond de 250.000 euro. In twee gevallen ging om een “onverschuldigde betaling” aan een interim-bestuurder, volgens de betrokken raden van toezicht doordat het Ministerie van Binnenlandse Zaken pas medio 2014 met een toelichting op de positie van interimmers binnen de Wnt kwam. Met deze nieuwe uitleg in de hand vorderde zorgaanbieder Careyn 170 duizend euro terug bij interim-bureau BoerCroon. Het Sint Franciscus Gasthuis eiste 57 mille terug van BoerCroon. Door het faillissement van BoerCroon liggen beide claims bij de curator. Wel succesvol was een claim van zorgaanbieder Espria op bestuursvoorzitter Marco Meerdink, die vorig jaar bijna 37 duizend euro aan teveel betaald loon moest terug storten. Bij bestuursvoorzitter Eric Janson van Treant Zorggroep ging het om drieduizend euro. Ook Gerlach Cerfontaine moest een niet nader genoemd bedrag terugstorten in verband met zijn tijdelijke bestuursvoorzitterschap van de Antonius Zorggroep in Sneek.
© Nationale Zorggids