Kleine bedrijven die een geneesmiddel op de markt willen brengen, doen er goed aan om een partnerschap aan te gaan met een (middel)groot farmaceutisch bedrijf tijdens de ontwikkelingsfase. Uit onderzoek is gebleken dat de kans dat een geneesmiddel op de markt wordt toegelaten veel groter is als de ontwikkeling ervan in handen is van een grote farmaceut. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het onderzoek naar de zogenoemde markttoelating werd uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, het RIVM en de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). De EMA (European Medicines Agency) heeft in de periode 2009-2013 in totaal 172 nieuwe geneesmiddelen beoordeeld, waarvan er 133 werden goedgekeurd voor toelating op de markt. Daarvan was 41 procent afkomstig van kleine bedrijven, waaronder niet-gouvernementele organisaties of academische instituten.
Kleine bedrijven spelen een grote rol in medicijninnovatie, maar de geneesmiddelen van kleine bedrijven blijken vaker te worden afgekeurd voor markttoelating (40 procent) dan geneesmiddelen van middelgrote en grote bedrijven (17 procent). Bovendien werden geneesmiddelen van kleine bedrijven die niet tijdens de ontwikkeling werden overgenomen vaker afgekeurd (37 procent) dan geneesmiddelen van kleine bedrijven die wel tijdens de ontwikkeling werden overgenomen door een groter bedrijf (26 procent).
© Nationale Zorggids