De Hogeschool Utrecht is voor de rechter gedaagd door vijftig van haar studenten. De aanklagers volgen de opleiding medische hulpverlening, maar het blijkt dat hun opleiding waardeloos is. De studenten krijgen geen werk omdat de opleiding niet BIG-geregistreerd is. Ook zouden er geen stageplekken zijn. Dit meldt het AD.
De BIG-registratie wordt gezien als de erkenning voor het vak van medische hulpverlener. Ziekenhuizen en ambulancediensten nemen daarom geen mensen meer aan zonder deze registratie. De studenten klagen nu de Hogeschool Utrecht aan omdat zij vinden dat de school tekort is geschoten. Ze eisen een schadevergoeding van de hogeschool voor de studieschuld die ze opgebouwd hebben terwijl er geen uitzicht is op werk. Dit hebben de studenten tegen EenVandaag gezegd.
Volgens het vijftigtal aanklagers zijn ongeveer 600 studenten gedupeerd door het ontbreken van de BIG-registratie. De betreffende opleiding is pas vier jaar oud. Niemand van de afgestudeerden komt echter aan het werk. 'Ze hebben er over geklaagd bij de schoolleiding en toen is steeds gezegd dat het wel goed zal komen,' zei onderwijsjurist Katinka Slump tegen EenVandaag. 'Maar het is nog steeds niet geregeld, dus gaan we de school aansprakelijk stellen.'
Volgens de Hogeschool Utrecht wekken de studentes ten onrechte de indruk dat de BIG-registratie noodzakelijk is, aldus woordvoerder Lidwien Prinssen. 'We zitten al lang in het traject om die registratie rond te krijgen en toen er twee jaar geleden signalen kwamen dat er problemen ontstonden, is de minister daar zelfs nog op aangesproken. Maar ook zonder deze registratie mogen deze studenten aan de slag,' zegt Prinsen. De problemen die de studenten nu ervaren zijn volgens de hogeschool een gevolg van de krapte van de arbeidsmarkt. 'Toen we deze opleiding vier jaar geleden begonnen, was dit nog niet aan de orde. Nu kiezen ziekenhuizen en instellingen ervoor eerste de mensen weer aan te nemen die wel over zo'n BIG-registratie beschikken.' De BIG-registratie is echter nog steeds niet verplicht, aldus Prinssen.
© Nationale Zorggids