Het HPV-vaccin dient niet alleen voor het voorkomen van baarmoederhalskanker. Het vaccin, zo is nu aangetoond, heeft een daling in het aantal genitale wratten tot gevolg. Sinds 2009 worden meisjes in Nederland gevaccineerd tegen het Humaan Papillomavirus (HPV); het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Dit meldt NPO Wetenschap.
NZG
Onderzoekers vinden positieve bijwerking vaccin baarmoederhalskanker
-Australië biedt sinds 2007 meisjes een gratis HPV-vaccinatie aan. In Nederland gebeurt dit sinds 2009. Het vaccin dient in de eerste plaats om baarmoederhalskanker te voorkomen. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 700 vrouwen deze vorm van kanker en een kleine 200 van hen overlijdt hieraan. Baarmoederhalskanker is een bijzondere soort kanker omdat het altijd wordt veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV). Dit virus wordt overgedragen bij seksueel contact. Het vaccin beschermt tegen de meest voorkomende varianten van het HPV virus (16, 18, 6 en 11) wanneer meisjes zich voor hun eerste seksuele contacten laten vaccineren.
Of het vaccin daadwerkelijk een afname in het aantal gevallen van baarmoederhalskanker ten gevolge heeft, kan nog niet gezegd worden. Soms kan het wel vijftien jaar duren voordat het virus tumoren veroorzaakt. Echter er was al aangetoond dat de voorstadia van baarmoederhalskanker bij gevaccineerden veel minder voorkomen en nu blijkt dat het vaccin ook het aantal genitale wratten terugdringt. Genitale wratten worden door HPV veroorzaakt.
Uit onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt dat voor 2007 4,3 op de 1000 vrouwen uit de leeftijdsgroep 15 tot 27 jaar naar de huisarts ging met klachten over genitale wratten. Deze wratten zijn meestal goedaardig, maar veel vrouwen willen zich desondanks laten behandelen. Het aantal vrouwen uit de leeftijdsgroep dat sinds 2007 naar de huisarts ging met klachten over wratten in hun genitale delen is met 60 procent gedaald. 1,7 van de 1000 vrouwen kampen nog met de klachten. Omdat deze daling niet geconstateerd werd bij oudere vrouwen (die niet gevaccineerd waren) of bij mannen, is de conclusie dat het vaccin de oorzaak van de afname is.
© Nationale Zorggids