Maak taboekanker bespreekbaar: 'Praten over gezondheid van anus kan leven redden’

Het Antoni van Leeuwenhoek start met de bewustwordingscampagne 'Laat taboekanker geen rol meer spelen' die het stilzwijgen over taboekankers als anus- of vulvakanker moet doorbreken. Volgens het ziekenhuis kan het praten over de gezondheid van je anus, penis of vulva je leven redden, vooral als het kanker betreft. De campagne moet de bewustzijn vergroten en voorlichting geven over anuskanker, vulva-/schaamlipkanker, peniskanker en baarmoederhalskanker. Dit meldt Antoni van Leeuwenhoek. 

Mensen die klachten hebben die gerelateerd zijn aan vulvakanker, anuskanker, peniskanker of baarmoederhalskanker, zoeken hier vanwege schaamte, angst of gebrek aan kennis te laat hulp voor. Het gevolg is dat ze mogelijk een zwaardere behandeling moeten ondergaan en een kleinere kans hebben om te genezen van de kanker. Het Antoni van Leeuwenhoek wil er met de awareness campagne voor zorgen dat het gesprek hierover wordt gehouden en het makkelijk wordt voor mensen om hulp te zoeken.

Video's en podcasts

De campagne bestaat uit video’s die taboekankers bespreekbaar maken en podcasts met artsen en ervaringsdeskundigen. Voor de campagne is de speciale website www.geenrolmeer.nl ontwikkeld, waar deze video’s en podcasts te vinden zijn en waar allerlei informatie over de taboekankers te lezen in.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Antoni van Leeuwenhoek