(Novum) - Eten is vorig jaar minder zout geworden. Vooral in brood, kaas en conserven zit minder zout. Bij veel kant-en-klaarmaaltijden, sauzen, soepen, vleeswaren en diepvriessnacks was geen duidelijke afname te bespeuren. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag.
De verschillen tussen vergelijkbare producten zijn nog wel groot, stelt de NVWA. De dienst inspecteert sinds 2009 het zoutgehalte in producten uit het basisassortiment van supermarkten.
Het valt wel op dat fabrikanten niet altijd het etiket aanpassen als het zoutgehalte in een product wordt verlaagd. Op ongeveer driekwart van de producten wordt gemeld hoeveel zout erin zit. Zo'n vermelding van het zoutgehalte is overigens op dit moment niet verplicht.
Nederlanders krijgen gemiddeld per dag negen gram zout binnen. De Gezondheidsraad adviseert zes gram. Ongeveer tachtig procent daarvan zit al in gekochte levensmiddelen. De rest wordt bij het koken en aan tafel toegevoegd. Het eten van te veel zout vergroot het risico op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is blij met de onderzoeksresultaten. De organisatie spant zich in voor minder zout in voeding. Bedrijven zijn al een aantal jaar bezig om het zoutgehalte terug te dringen. "Het is goed om nu de bevestiging van deze inspanningen te zien", meldt de FNLI.