Johannes Gijsbers en Maarten Prins, als student en docent verbonden aan Hogeschool Utrecht (HU), hebben op 24 april de HU Ureka Mega Challenge gewonnen. In deze wedstrijd streden medewerkers en studenten met innovatieve ideeën voor de zorg om 20.000 euro en een coachingstraject, om hun idee te realiseren. Gijsbers en Prins bedachten ‘Jointflow’, een bewegingsanalyse-app. Hiermee moet het voor fysiotherapeuten mogelijk worden om objectief te beoordelen welke bewegingen een patiënt maakt als hij loopt, zodat ze de patiënt effectiever kunnen behandelen.
NZG
Bewegingsanalyse-app wint HU Ureka Mega Challenge
-Jaarlijks worden meer dan een miljoen patiënten aan hun kniegewricht geopereerd. Om de patiënt goed te kunnen helpen bij zijn herstel, moet een fysiotherapeut weten hoeveel graden de patiënt zijn knie buigt. Dit schatten ze op het moment met het blote oog in. Dit is niet ideaal: met de schatting kan ook een professional er tien graden naast zitten. Er is nauwkeurige meetapparatuur op de markt. Maar door de kosten - zo’n 100.000 euro – is die niet beschikbaar voor fysiotherapeuten met een eigen praktijk.
Jointflow
Johannes en Maarten bedachten daarom Jointflow. Deze app werkt als volgt: eerst geeft de fysiotherapeut met stickers op de patiënt aan waar de gewrichten zitten. Vervolgens filmt hij zijn patiënt met zijn mobiele telefoon. De app analyseert daarna hoeveel graden de patiënt zijn gewrichten buigt. Hierop kan de fysiotherapeut zijn behandeling aanpassen.
De jurybeoordeling
De jury, bestaande uit acht Dragons uit zowel de HU, de politiek als het bedrijfsleven, noemde het idee goed doordacht. “Jointflow is goedkoop ten opzichte van bestaande technologie en Gijsbers en Prins hebben goed gebruik gemaakt van bestaande technologie. Bovendien zijn zij gezien hun achtergrond goed in staat om dit product tot een succes te maken.” Gijsbers is programmeur en zit als student Fysiotherapie in een traject voor excellente studenten. Vanwege zijn ICT-achtergrond weet hij precies wat er technisch mogelijk is. Prins is docent Fysiotherapie en bewegingswetenschapper. Hij werkt dagelijks met professionele analyseapparatuur en weet daardoor wat de meerwaarde van de app is. De app moet binnen een jaar op de markt verschijnen.
De HU Ureka Mega Challenge
De HU Ureka Mega Challenge wordt georganiseerd door Hogeschool Utrecht, in samenwerking met het UMC Utrecht. Het is een wedstrijd waarin studenten en medewerkers van Hogeschool Utrecht de kans krijgen hun uitvindingen en ideeën op het gebied van Zorg en Technologie te presenteren. Het beste idee wint €20.000,- en support om het plan binnen een jaar te realiseren. De finale vond plaats op de Faculteit Gezondheidszorg van Hogeschool Utrecht.
© Nationale Zorggids