Hoe meer verpleegkundigen er in een ziekenhuis werken en hoe hoger ze zijn opgeleid, hoe minder patiënten er overlijden. Dat concludeert een Europees onderzoeksteam in een artikel dat gisteren in de Lancet verscheen. Dat meldt het Radboudumc.
De studie, waaraan ziekenhuizen uit negen landen meewerkten, laat zien dat het aantal verpleegkundigen en hun opleidingsniveau samenhangen met het aantal patiënten dat overlijdt na een algemeen chirurgische ingreep zoals een darm-, liesbreuk- of knieoperatie. Uit de studie blijkt dat het overlijdensrisico 7 procent hoger is bij elke extra patiënt die een verpleegkundige moet verzorgen. Bij ziekenhuizen met 10 procent meer hbo-opgeleide verpleegkundigen is het overlijdensrisico 7 procent lager.
De wetenschappers uit negen Europese landen onderzochten de gegevens van bijna een half miljoen patiënten van 50 jaar en ouder in 300 ziekenhuizen. Alle patiënten ondergingen tussen 2007 en 2010 een ingreep. In ziekenhuizen waar 60 procent van de verpleegkundigen een hbo-opleiding volgde en waar een verpleegkundige voor gemiddeld zes patiënten zorgde, hadden patiënten bijna 33 procent minder risico op overlijden dan de patiënten in ziekenhuizen waar het aantal hbo-opgeleiden 30 procent of minder was en waar ze voor gemiddeld acht patiënten zorg droegen.
Theo van Achterberg, hoogleraar aan het Radboudumc, werkte mee aan de studie. 'Bezuinigen op het aantal verpleegkundigen en hun opleidingsniveau lijkt dus geen goed idee', zegt Van Achterberg. 'Dat is vaak de eerste stap wanneer de budgetten kleiner worden, maar de gevolgen voor de patiënt kunnen groot zijn.'
© Nationale Zorggids