Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

De werkgelegenheid in de zorgsector in Groningen, Friesland en Drenthe zal in de komende jaren dalen met vier procent, wat neerkomt op ongeveer vijfduizend arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit een arbeidsmarktrapportage van werkgeversorganisaties Venturaplus en Zorgplein Noord, zo meldt Skipr.

In de periode tot en met 2017 wordt de grootste daling verwacht onder thuishulpen en verzorgenden. Verwacht wordt dat werkgevers in 2017 35 procent minder werknemers uit deze categorieën in dienst zullen hebben. De grootste krimp wordt voorzien voor 2015, wanneer de hervormingen in de langdurige zorg worden doorgevoerd.

Hier tegenover staat dat de werkgelegenheid voor hoger opgeleide verpleegkundigen naar verwachting met zes tot negen procent zal groeien. Het gaat hierbij onder meer om wijkverpleging, waarvoor extra financiële middelen beschikbaar komen.

In sommige beroepsgroepen, waaronder verloskundigen, fysiotherapeuten en huisartsen dreigt er een tekort te ontstaan. Van de laatsten zijn er momenteel 800 werkzaam in Groningen, Friesland en Drenthe. Daarvan beëindigen er de komende jaren vijftig hun praktijk.

De arbeidsmarktontwikkeling in het noorden levert een tegenstrijdig beeld op. In de 'care' dreigt door de hervorming van langdurige zorg en de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten een groot overschot te ontstaan, waarbij met name de lager gekwalificeerden het hardst worden getroffen. In de 'cure' dreigt daarentegen juist een tekort te ontstaan, vooral in specifieke kritische functies.

© Nationale Zorggids