Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Ruim dertig procent van de ouderen die acuut worden opgenomen in het ziekenhuis overlijdt binnen drie maanden na ontslag. Betere begeleiding en nazorg door een wijkverpleegkundige blijkt dit sterftecijfer drastisch te kunnen terugdringen. Dit meldt het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Hoogleraar Geriatrie en Ouderengeneeskunde Sophia de Rooij van het AMC deed drie jaar onderzoek naar het effect van de zogeheten Transmurale Zorgbrug, een experiment dat de overgang van ziekenhuisopname naar thuissituatie moet verbeteren. De inzet van wijkverpleegkundigen blijkt daarbij van cruciaal belang. Bij begeleiding van de wijkverpleegkundige blijkt het sterftecijfer met veertig procent te dalen binnen een maand na ontslag uit het ziekenhuis.

De (fysieke) impact van ziekenhuisopname is groot, zeker bij ouderen. Door ouderen beter voor te bereiden op hun thuiskomst blijkt er veel winst te behalen. De wijkverpleegkundige komt al in het ziekenhuis kennismaken met de patiënt zodat deze te weten komt wat er thuis speelt. Daardoor verloopt de overgang soepeler. Het ziekenhuis en het geriatrietam dat het na ontslag overneemt werken bovendien volgens een ontslagmatrix. “Al bij opname stellen we, aan de hand van bijvoorbeeld leeftijd en kwaal de ontslagdatum vast. Het voordeel? Je werkt met z'n allen naar die datum toe; ook de patiënt en diens familie stellen zich daar op in,” legt De Rooij uit.

De Transmurale Zorgbrug won eerder dit jaar de Anne Reynvaan Praktijkprijs voor het beste verpleegkundige initiatief om de patiëntenzorg te verbeteren. In het onderzoek onder leiding van De Rooij participeerden ruim 700 ouderen, drie ziekenhuizen, 350 huisartspraktijken en diverse thuiszorgorganisaties in de regio's Almere en Amsterdam. Zes andere ziekenhuizen hebben de Transmurale Zorgbrug inmiddels ingevoerd. Ook zorgverzekeraars hebben interesse getoond in het project.

© Nationale Zorggids