Een kwart van de totale instroom van arbeidsongeschikten in de WIA komt uit de sector Zorg en Welzijn. Medewerkers in de zorg moeten beter opletten dat het werk niet hun gezondheid kost. Dat meldt Personeelsnet.
Werken in de zorg is belastend. Uit een rapport van de Inspectie SZW, dat begin deze maand door minister Asscher aan de Tweede Kamer werd aangeboden, blijkt dat het arbeidsgerelateerde verzuim in de zorg met 1,2% hoger is dan het gemiddelde in Nederland (1,0%).
De helft van het verzuim wordt veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting, zoals werkdruk, werkstress, onregelmatige werktijden, agressie en andere ongewenste omgangsvormen. In 30% van de verzuimgevallen is er uitval door door fysieke belasting. Daarnaast wordt 10% van de beroepsziekten in de zorg veroorzaakt door infecties met bacteriën of virussen.
De sector investeert al flink in de bescherming van werknemers. Zo zijn overal arbocatalogi die ook daadwerkelijk door de arbodeskundigen geraadpleegd en gebruikt worden. Uit de rapportage blijkt verder dat de sector vaker dan gemiddeld voldoet aan de wettelijke verplichtingen uit de Arbowet.
Tegelijkertijd constateert de Inspectie SZW dat er wel degelijk verbeteringen mogelijk zijn. Een grotere inzet van preventieve maatregelen is nodig om de belangrijkste risico’s voor arbeidsuitval aan te pakken. Daarbij is een arbozorgsysteem in de instellingen een goed begin, maar niet voldoende. Ook door bestuurders en managers in de zorg zal steviger aangestuurd moeten worden op goede arbeidsomstandigheden.
© Nationale Zorggids