AMSTERDAM - Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam blijken kinderen die op de spoedeisendehulp (SEH)-afdelingen met een nieuwe checklist op mishandeling gescreend worden vijf keer vaker het slachtoffer te zijn dan niet-gescreende kinderen. Dat betekent dat deze screening de kans verhoogt om kindermishandeling op te sporen, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Sinds 2009 is het wettelijk verplicht dat er screening plaatsvindt op de SEH-afdelingen. Uit het Rotterdamse onderzoek is nu gebleken dat daardoor meer gevallen van kindermishandeling worden opgespoord.
Omdat in andere landen het aantal opsporingen hoger ligt vermoeden de onderzoekers echter dat de huidige screeningsinstrumenten nog niet alle gevallen van kindermishandeling opsporen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal gescreende kinderen direct stijgt nadat SEH-verpleegkundigen een training hebben gevolgd voor het toepassen van de checklist. De nieuwe checklist is overigens ontwikkeld door het Erasmus MC.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz