HOUTEN (Novum) - Diëtisten verwachten dit jaar gemiddeld bijna veertig procent minder patiënten dan in 2011. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) donderdag op basis van onderzoek onder ruim zevenhonderd diëtisten. "Kaalslag", vat NVD-directeur Anja Evers de ontwikkelingen desgevraagd samen.
De daling is een direct gevolg van de bezuinigingsmaatregelen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), stelt de vereniging. Een bezoek aan de diëtist wordt sinds dit jaar niet meer vergoed vanuit het basispakket en zorgverzekeraars hebben dieetadvisering maar mondjesmaat opgenomen in de aanvullende pakketten. Patiënten moeten daardoor sinds 1 januari vrijwel alle behandelingen door diëtisten zelf betalen.
Van de ondervraagde diëtisten in de eerste lijn verwacht 94 procent dit jaar minder patiënten te behandelen. Tachtig procent zegt dit nu al in de agenda te zien. Onder ziekenhuisdiëtisten verwacht 43 procent een daling van het aantal behandelingen.
"Dit is heel ernstig voor patiënten en diëtisten", fulmineert Evers. "Er zijn al ontslagen gevallen en spreekuurlocaties gaan dicht." De directeur gaat opnieuw naar de minister en de zorgverzekeraars met deze 'echt ernstige' cijfers. "Deze bezuiniging en maatregelen zijn te drastisch."
De NVD telt ongeveer 2800 leden, zo'n tachtig procent van de in Nederland werkzame diëtisten. In 2010 ondergingen driehonderdduizend mensen een behandeling bij een diëtist. De afgelopen jaren steeg het aantal patiënten met ongeveer tien procent per jaar. Dat veel mensen de diëtist gaan mijden, leidt tot extra zorgkosten en soms dure medicijnen, aldus de NVD.
Voor driehonderdduizend mensen is dieetadvies volgens de vereniging bittere noodzaak. Velen van hen kampen met chronische aandoeningen waarbij een dieet noodzakelijk is, zoals het prikkelbaredarmsyndroom, kanker, ondervoeding of diabetes. Ook voor de naar schatting 160 duizend mensen die overgevoelig zijn voor gluten of kampen met een stofwisselingsziekte of voedselallergie zou geen andere behandeling mogelijk zijn.
De NVD herhaalt het onderzoek in maart om meer zicht te krijgen op de daadwerkelijke daling van het aantal afspraken en de verschuivingen die mogelijk optreden.