Orkaan Helene veroorzaakt flink infuustekort in Nederlandse ziekenhuizen

In het Amerikaanse North Carolina staat de fabriek van de grootste leverancier van infuuszakken voor Nederland. Het bedrijf genaamd Baxter had enkele weken geleden te maken met orkaan Helene, waardoor de fabriek beschadigd raakte. Hierdoor zijn er in ziekenhuizen in Nederland infuustekorten ontstaan, laat het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) weten. Dit meldt NOS.

Nederland is voor 60 procent van alle infuuszakken afhankelijk van Baxter. Nu het bedrijf tijdelijk niet kan leveren, krijgen ziekenhuizen hier 25 procent minder van deze zakken geleverd. De tekorten houden vermoedelijk tot januari aan, of misschien wel langer. Gelukkig zijn er ziekenhuisapotheken die zelf infuuszakken kunnen produceren, maar het tekort is hiermee lang niet opgelost.

Minder infusen gebruiken

Ook is niet bekend hoeveel zakken er nog op voorraad zijn. Er zijn ziekenhuizen die al krapte hebben gemeld, maar er zijn ook ziekenhuizen die nog zeker een maand vooruit kunnen. Het LCG pleit voor kritisch gebruik van infusen voor zolang de tekorten duren. Het blijkt dat infusen namelijk best makkelijk worden ingezet, maar dat moet effectiever. “We moeten er zo zuinig mogelijk mee omgaan.” Dit kan betekenen dat patiënten die normaal medicijnen via een infuuszak zouden krijgen, deze mogelijk om een andere manier toegediend krijgen.

Uitstel operaties

In Nederland zijn operaties nog niet uitgesteld vanwege het infuustekort, maar op termijn kan dit zeker wel gebeuren, zegt ziekenhuisapotheker en LCG-lid Nicole Hunfeld. Niet-spoedeisende ingrepen, zoals knie- of heupoperaties, worden dan mogelijk op de lange baan geschoven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky