‘Wetenschapsbezuinigingen dreigen kankerzorg te raken’

Een groep vooraanstaande kankerorganisaties en ziekenhuizen in Nederland heeft een brandbrief gestuurd naar de vaste Kamercommissies voor VWS en OCW. De academische ziekenhuizen, universiteiten, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, KWF Kankerbestrijding, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en patiëntenorganisaties maken zich grote zorgen over de geplande onderwijs- en wetenschapsbezuiningen en de gevolgen daarvan op de kwaliteit van de kankerzorg. Het risico bestaat dat er ingeleverd moet worden op kwaliteit en gebrek aan innovatie. Dit meldt Skipr. 

Uit de Prinsjesdagbegroting blijkt dat het kabinet meer dan 1 miljard euro wil bezuinigen op hoger onderwijs en wetenschap. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en KWF Kankerbestrijding kwamen hier in september al tegen in actie. Samen met de andere brandbriefschrijvers stellen ze dat de bezuinigingen een serieus risico vormen voor de behandeling en overlevingskansen van de patiënten van morgen. Innovatieve medicijnen en baanbrekende behandelingen zullen hierdoor veel later beschikbaar zijn voor de vaak ernstig zieke patiënten.

Investeringen met langetermijnvisie

“Innovaties in het voorkomen, opsporen en behandelen van kanker zijn cruciaal. Dat vraagt investeringen met een langetermijnvisie”, schrijven de organisaties. De kans bestaat ook dat wetenschappers in Nederland hun heil zullen zoeken in het buitenland, waardoor ons land steeds meer achterop raakt.  KWF, AVL, NKI, NFU, UNL, IKNL en NFK roepen het kabinet op om de bezuinigen te schrappen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky