Undercover in Nederland ontmaskert man en vrouw die kankerpatiënten oplichten

Undercover in Nederland heeft in de laatste aflevering van het seizoen een man en vrouw ontmaskert die claimen kanker te kunnen genezen. Een eenmalige behandeling van 195 euro zou de tumoren compleet verwijderen. De man zegt arts te zijn bij het Radboudumc, maar is niet terug te vinden in het BIG-register. Ook zegt hij liever geen reguliere geneeskunde uit te voeren. Dit meldt LINDA.

Een apparaatje moet tumoren in het lijf van een kankerpatiënt verplaatsen. Een anonieme college van Alberto Stegeman gaat met uitbehandelde kankerpatiënte Louise langs om in levende lijve te zien hoe Fred en Yolanda te werk gaan. Maar het apparaatje blijkt een massagepen te zijn. Fred behandelt Louise daar eerst mee en plakt vervolgens een sticker op haar buik. Daar zouden alle tumoren zich nu bevinden. De man vertrekt, maar komt even later terug om alle tumoren uit Louises lijf te zuigen. Op de vraag of ze nu helemaal genezen is, antwoord Fred bevestigend: “Ja, ze heeft niks meer.”

'Knettergek'

Bij een tweede afspraak confronteert Stegeman de oplichters. Hij vraagt Fred of hij arts is. “Ik heb in Rusland gewerkt als trauma neurochirurg”, zegt hij. Van een zorgverlener in het Radboudumc is geen sprake meer. Op vragen over de kankergenezende behandeling hebben ze plots geen antwoord meer. “Ik wou dat ik het kon.” Ook als Stegeman de beelden erbij haalt, blijven hij en Yolanda ontkennen. Verdere confrontatie haalt niets uit, het stel vertrekt. Stegeman noemt de confrontatie bizar en noemt de oplichters knettergek en levensgevaarlijk. Alle bewijzen gaan naar instanties die vervolgstappen kunnen nemen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky