Kinderen met obesitas kunnen afslankmiddel Saxenda ook veilig gebruiken

Uit onderzoek in opdracht van farmaceut Novo Nordisk blijkt dat het afslankmedicijn Saxenda met werkzame stof liraglutide ook veilig en effectief is voor kinderen van 6 tot 12 jaar met obesitas. De geneesmiddelenfabrikant hoopt dat de Europese Commissie het middel ook wil goedkeuren voor deze groep kinderen. Het middel is al beschikbaar voor volwassenen met ernstig overgewicht.  Dit meldt de Telegraaf.

Hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid Edgar van Mil van Maastricht University noemt het goed nieuws voor de kleine groep kinderen met obesitas die niet afvalt door een gezondere leefstijl. Bij goedkeuring door de EC is Saxenda het eerste afslankmedicijn dat obesitas aanpakt bij kinderen jonger dan 12 jaar.

Gezondheidsrisico's

Meer dan 120.000 kinderen in Nederland hebben obesitas en waarschijnlijk neemt dit de komende jaren alleen maar toe. Het probleem met obesitas op jonge leeftijd, is dat het risico op een te zwaar gewicht ook groot is bij volwassenheid. “Met alle gezondheidsrisico’s van dien”, zegt Van Mil, die ook kinderarts-endocrinoloog is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kinderen die lange tijd te zwaar zijn, zullen te maken krijgen met een verstoord hormoonsysteem waardoor het lichaam anders gaat werken en voeding sneller wordt opgeslagen als vet.

Leefstijlverandering is op dit moment de enige beschikbare behandeling

Leefstijlverandering is dan niet meer genoeg om op gezond gewicht te komen. Ook is het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten groter. Kinderartsen zijn daarom blij dat Novo Nordisk met positieve resultaten naar buiten komt. Het middel met de werkzame stof liraglutide is ook veilig en effectief te gebruiken door kinderen van 6 tot 12 jaar die niet afvallen door gezond te eten en meer te bewegen. Maar op dit moment is dat het enige wat de medische wereld kinderen kan bieden. Als he tafslankmedicijn ook voor kinderen wordt goedgekeurd, kan dit in de meest ernstige gevallen een uitkomst bieden. Wanneer het middel beschikbaar komt is niet bekend. Dat kan nog wel even duren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky