128.000 patiënten kregen vorig jaar te horen dat zij kanker hadden. Dat zijn er 2.000 meer dan in 2022. Integraal Kankercentrum Nederland stelt dat de stijging volgens verwachting is, gezien de bevolkingstoename en vergrijzing. Dit meldt IKNL.
Meer dan 900.000 mensen in Nederland hebben kanker. Bij een aantal kankersoorten wordt de diagnose vaker in een vroeger stadium gesteld. Het aandeel vroege diagnoses bij borst- en darmkanker is verhoogd dankzij de bevolkingsonderzoeken hiernaar. In de jaren 80 werd 28 procent van de gunstigste borstkankerdiagnoses (stadium I) gesteld. Nu is dat aandeel gestegen naar 45 procent. De stijging bij darmkanker is iets minder significant: van 19 procent naar 25 procent.
Het aandeel diagnoses in een gunstig stadium is ook toegenomen bij prostaatkanker en melanoom. Helaas wordt longkanker nog altijd vaak in een ongunstig stadium ontdekt.
Impact van kanker op kwaliteit van leven
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft kankerpatiënten gevraagd wat de impact van kanker is op hun leven. 85 procent van de 5.710 respondenten zei 10 jaar na de diagnose nog steeds lichamelijke en/of psychische klachten te hebben als gevolg van de kanker of behandeling. Ze zijn vaak moe, lichamelijk in slechtere conditie en hebben last van neuropathie. Ook worden geheugen- en concentratieproblemen vaak genoemd, net als seksuele problemen. 20 procent van de respondenten heeft last van depressieve gevoelens en somberheid.
Wereldkankerdag op 4 februari
Ieder jaar op 4 februari is het Wereldkankerdag. Alle organisatie in Nederland die zich bezighouden met kanker slaan dan de handen ineen om aandacht te vragen voor deze ingrijpende ziekte. Zorgorganisaties openen hun deuren om te laten zien wat zij voor mensen met kanker en hun naasten kunnen betekenen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky