Normal_pexels-edward-jenner-4031504__1_

In een onderzoek waarbij meerdere geneesmiddelen tegen COVID-19 getest gaan worden, gaan deelnemers voor het eerst een digitaal akkoord ondertekenen. De gebeurtenis zal plaatsvinden in alle Nederlandse huisartsenpraktijken. Dit meldt het Maastricht UMC.

Het systeem eConsent dat al sinds medio 2022 in de wet is opgenomen, is software waarbij het mogelijk is om digitaal akkoord te geven voor deelname aan een onderzoek. Nu wordt het voor het eerst toegepast binnen het PLATFORM-COVID-onderzoek.

eConsent

Vroeger moesten deelnemers fysiek met pen op papier toestemming geven voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Dit vermoeilijkte landelijk onderzoek bij acuut zieke patiënten, omdat het versturen van het formulier per post weer vertraging opleverde. Vaak kozen patiënten en huisartsen dan niet voor een medisch onderzoek, omdat de behandeling op een later tijdstip pas kon beginnen. Met eConsent kunnen mensen nog dezelfde dag behandeld worden.

PLATFORM-COVID

Ook bij COVID-19 is het gewenst dat de behandeling snel kan plaatsvinden. Daarnaast is het van belang dat meer onderzoek gedaan wordt naar deze relatief nieuwe ziekte. Dit is ook de reden waarom eConsent hier voor het eerst gebruikt wordt. Maximaal 24 uur na het huisartsenbezoek wordt er via beeldbellen contact gezocht met de patiënt voor verder uitleg. Tijdens dit gesprek geeft de patiënt digitaal toestemming. Door de snelle afhandeling krijgt de patiënt de dag erna het juiste medicijn thuisbezorgd.

Grootschalig onderzoek

Vanaf mei kunnen patiënten aangemeld worden voor het PLATFORM-COVID onderzoek. Dit is dan ook het eerste landelijke onderzoek dat in alle huisartsenpraktijken zal plaatsvinden. Het project wordt geleid door het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde, die grootschalig onderzoek binnen huisartsgeneeskunde in Nederland mogelijk wil maken.

Door: Nationale Zorggids