ProRail en NS hebben een AED op alle stations in Almere geplaatst. De afgelopen maanden plaatsten de spoororganisaties samen met de Hartstichting al verschillende AED’s op stations in het hele land. In totaal worden er 715 geplaatst. Eind dit jaar volgt station Dronten, vanaf dan zijn alle stations in Flevoland voorzien van een AED. Dat meldt ProRail.
Tot afgelopen zomer waren er AED’s op vijftig stations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden, wil ProRail een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.
Ook voor de omgeving
In maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een zone in de omgeving van het station af waar nu nog geen AED is die dag en nacht beschikbaar is en is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu.
Irma Winkenius, regiodirecteur NS: “Volgens de Hartstichting krijgen circa 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start, liefst met de inzet van een AED. De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station.” Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, vult aan: “Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving.”
Dekking in heel Flevoland
Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen zes minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een AED aan te sluiten, is de overlevingskans het grootst.
Na alle stations in Almere volgt eind dit jaar station Dronten. Vanaf dat moment zijn alle stations in Flevoland voorzien van een AED. De AED’s op station Almere Centrum en Lelystad Centrum zijn dan nog niet aangesloten op het netwerk van HartslagNU, maar worden daar vervolgens ook op aangesloten.
Door: Nationale Zorggids