Grootschalige vaccinatieprogramma's tegen het coronavirus drijven de prijzen voor allerhande benodigdheden voor medicijnen op. Voor de inentingen tegen Covid-19 zijn dezelfde verpakkingsmaterialen en grondstoffen nodig die ook voor andere medicijnen gebruikt worden. Nu overheden met grote haast grote delen van de bevolking willen vaccineren, ontstaat er schaarste en dus hogere prijzen. Dat signaleert Fagron, een grote toeleverancier voor apotheken en ziekenhuizen, bij zijn halfjaarcijfers.
Het in Rotterdam opgerichte bedrijf boekte een lagere winst door de hogere kosten. De onderneming was ook meer kwijt aan vervoerskosten per lucht en zee, een probleem waar meerdere sectoren mee kampen doordat toeleveringsketens door de coronacrisis onder druk zijn komen te staan.
De apothekersbranche merkt onder meer dat glazen flesjes en spuitjes duurder worden door een hogere vraag. Topman Rafael Padilla van Fagron noemt ook vitaminen, mineralen en aminozuren als stoffen die schaarser zijn geworden. "Een container van China naar Brazilië kostte 800 euro, maar die prijs is nu tien keer hoger."
Meer reguliere zorg
Nederlanders en andere Europeanen voelen die hogere kosten waarschijnlijk niet direct in de portemonnee. Hier zijn de prijzen min of meer vastgelegd in afspraken met de overheid en zorgverzekeraars. Maar in de Verenigde Staten en Brazilië kan Fagron voor bepaalde middelen, die klanten buiten de verzekeraar om afrekenen, de hogere kosten wel degelijk doorberekenen.
De vaccinatiecampagnes tegen corona zijn niet alleen slecht nieuws voor Fagron. Nu steeds meer mensen beschermd zijn tegen Covid-19 worden veel lockdownmaatregelen versoepeld. Daardoor kunnen ziekenhuizen ook weer meer reguliere zorg uitvoeren, waar Fagron de medicijnbereidingen voor verzorgt. In 2020 merkte Fagron nog dat de verkopen van die speciaal bereide medicijnen leden onder het schrappen van planbare zorg.
Lagere verkoop
De verkoop van meer basale medische hulpmiddelen en grondstoffen daalde juist. Waar zorgverleners in Europa kort na de uitbraak van de pandemie nog naarstig op zoek waren naar zaken als mondkapjes en ontsmettingsmiddelen, verkocht Fagron het afgelopen halfjaar veel minder van die spullen.
De nettowinst daalde op jaarbasis met bijna 15 procent tot 26,9 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2021. De omzet kwam uit op 276,6 miljoen euro. Dat is een daling van 0,8 procent, te wijten aan ongunstige wisselkoersen. Zonder het effect van de sterke euro boekte Fagron een omzetgroei van 5,9 procent.
Door: ANP