Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. En daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat één op de drie Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft en/of daar medicijnen voor gebruikt. Van hen weet vier op de tien niet dat zij mogelijk tot een risicogroep horen. Het gaat om zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Zonder ingrijpen, zal dit aantal de komende jaren toenemen. Dit meldt de Hartstichting.
Als de helft van de Nederlanders een gezondere bloeddruk weet te bereiken en behouden, kan dat in 2030 bijna 100.000 hart- en vaatpatiënten schelen. De Hartstichting roept daarom mensen vanaf 40 jaar op hun bloeddruk regelmatig te meten, ook als zij zich gezond voelen.
De Hartstichting wil met een publiekscampagne het regelmatig meten van de bloeddruk normaal maken. Doel is mensen met een hoge bloeddruk eerder op te sporen en zo het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten een halt toe te roepen. Van 27 mei tot en met 8 juni worden hiervoor op veel openbare locaties, zoals bibliotheken, thuiszorgwinkels en supermarkten meetlocaties ingericht om mensen in staat te stellen gratis hun bloeddruk te laten meten. Naast de meting krijgen mensen hier adviezen over een gezonde leefstijl.
Nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen
Wie een hoge bloeddruk heeft, kan veel zelf doen om deze te verlagen. Door niet te roken, meer te bewegen, gewicht te verliezen en minder zout te eten bijvoorbeeld. Wie er op tijd bij is, kan blijvende schade door hoge bloeddruk zoveel mogelijk vermijden.. Als de bloeddruk van de hele Nederlandse bevolking met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks in Nederland 1.500 sterfgevallen en zesduizend nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten worden voorkomen. Hiervoor zouden mensen bijvoorbeeld een derde van hun dagelijkse zoutinname moeten verminderen.
Door: Nationale Zorggids