Vaak wordt verkeerd gedacht dat producten uit de natuur niet schadelijk kunnen zijn. Zo zijn kruidengeneesmiddelen zonder recept verkrijgbaar bij elke Kruidvat of Etos op de hoek. Deze producten kunnen echter zeer gevaarlijk zijn in combinatie met bepaalde medicijnen. Dit meldt gezondheidsjournalist Tijn Elferink van het AD.
NZG
Kruidengeneesmiddelen kunnen levensgevaarlijk zijn voor medicijngebruikers
-Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wil medicijngebruikers waarschuwen over het gebruik van kruiden, omdat ze tot lichamelijk klachten kunnen leiden. Producten als Valdispert en Iberogast die gebruikt worden voor klachten als buikpijn, stress en slapeloosheid, kunnen juist leiden tot hartproblemen, slapeloosheid en bloedingen.
Ook het RIVM waarschuwt gebruikers voor het gebruik van kruiden in combinatie met medicijnen, met nadruk op het Sint-Janskruid. Terwijl het product gebruikt wordt bij depressieve klachten en maag-darmproblemen, kan het kruid de werking van chemotherapie tegen werken en die van antipsychotica versterken.
Dat men voorzichtig om moet gaan met kruiden en planten, blijkt uit het feit dat verschillende medicijnen ook gebruik maken van ‘de natuur’. "Planten worden al eeuwen als geneesmiddel gebruikt", zegt Adam Cohen, emeritus hoogleraar klinische farmacologie en voormalig directeur van het Centre for Human Drug Research. Morfine wordt bijvoorbeeld uit de papaverplant gehaald en een ingrediënt van aspirine komt uit de bast van wilgenbomen.
Ook gebruiken bepaalde bloedverdunners cumarine, een stofje die ook in planten kan voorkomen. Volgens hoogleraar vasculaire geneeskunde Pieter Willem Kamphuisen aan de UvA kan het combineren van planten met bloedverdunners erg schadelijk zijn, soms zelfs dodelijk. "Het risico op bloedingen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken kan toenemen door het gebruik van geneesmiddelen met knoflook, gember, gingko, Sint-Janskruid of ginseng."
Het stofje cumarine zit echter ook in alledaagse ingrediënten, zoals bergamot, een belangrijke smaakmaker van Earl grey-thee. Ook bevat Chinees kaneel een hoog gehalte aan cumarine, terwijl het gehalte in Ceylon-kaneel juist laag is. Gelukkig levert het drinken van een kop thee of het eten van dessert met Chinees kaneel geen problemen op. Dit komt omdat deze stoffen over het algemeen in lage percentages voorkomen in voedingsmiddelen.
Kruidensupplementen en kruidengeneesmiddelen zijn daarentegen een ander verhaal. Terwijl kruidengeneesmiddelen door het CGB gekeurd worden, worden kruidensupplementen dat niet. Vaak is het dus onbekend welke hoeveelheden de producten bevatten. Supplementen met Chinees kaneel worden daarom afgeraden door deskundigen, omdat de aanbevolen dosering al bloedingen kan veroorzaken.
Kamphuisen zegt wel dat de nieuwere bloedverdunners minder beïnvloed worden door deze stoffen. Er is echter meer onderzoek nodig en deze geneesmiddelen moeten uit voorzorg nog steeds niet gecombineerd worden met kruidensupplementen.
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch