Normal_diabetes__suikerziekte_bloedprikken

Verpleegkundigen, artsen en andere werknemers die nachtdiensten draaien, lopen daarbij een groter risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Door het omgekeerde ritme lijkt het lichaam minder insulinegevoelig te worden. De kans om diabetes type 2 te krijgen hangt daar mee samen. Dit meldt Volkskrant.

Wetenschappers vermoeden dat ongeveer 40 procenten van de mensen die ’s nachts werken diabetes type 2 heeft. Voor het onderzoek van de Universiteit of Maastricht is gewerkt met veertien proefpersonen die kunstmatig van ritme werden gewisseld. Daarbij werden zij tweemaal voor drie dagen in een kamer gezet zonder natuurlijk licht of een klok. Zo kon door de onderzoekers een dagritme of een nachtritme worden gesimuleerd, onder andere door de momenten van maaltijden aan te passen.

De belangrijkste vinding in het onderzoek is de afname van insulinegevoeligheid voor de proefpersonen die een gesimuleerd nachtritme hadden. Insuline zorgt er voor dat het bloedsuikergehalte lager wordt en dat het lichaam de suikers afbreekt of opneemt. Bij patiënten met diabetes type 2 reageert het lichaam ook niet voldoende op de insuline die aangemaakt wordt in het lichaam.

Lichamelijk inspanning kan mogelijk helpen

Ongeveer 15 procent van de Nederlanders heeft te maken met nachtdiensten, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer onderzoek is nodig om vast te stellen welke effecten deze diensten op het lichaam hebben en hoe deze beperkt kunnen worden. “Er zijn aanwijzingen dat lichamelijke inspanning op de juiste momenten helpt om de interne klok bij te stellen”, zegt diabetesexpert Patrick Schrauwen. “Ook zou het kunnen dat het beter is om het ritme voor langere tijd aan te passen, een jetleg gaat na een tijdje ook over.”

Door: Redactie Nationale Zorggids