Normal_melanoom

De kennis van millennials over melanoom blijft achter bij die van de rest van de Nederlanders. Dit terwijl melanoom in de top-3 staat van de meest voorkomende vormen van kanker bij jongeren. Eén op de drie millennials (18-38 jaar) weet niet wat een melanoom is, tegen één op de vijf Nederlanders van 38+. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Melanoom. Bovendien controleert ruim 60 procent van hen de huid zelf onvoldoende op verdachte plekjes,terwijl tijdige diagnose de overlevingskans vergroot. Om jongeren bewuster te maken van het belang van het regelmatig checken van de huid, start Stichting Melanoom de internationale campagne Discover Your Spot. Dat meldt Stichting Melanoom.

Jaarlijks krijgen steeds meer Nederlanders te horen dat ze melanoom hebben. In 2017 kregen 6.743 mensen in Nederland deze diagnose. Bij vroege detectie is de kans op overleving bijna 100 procent, maar een melanoom zaait relatief snel uit en de overleving bij uitgezaaid melanoom is zeer matig.

“Regelmatige (zelf)check van de huid is belangrijk. Alleen merken wij dagelijks dat er helaas nog veel onwetendheid is over melanoom en vooral onder jongeren. Zij onderschatten de gevaren van onbeschermd zonnen en zonnebankgebruik en realiseren zich niet dat de huidschade die zij nu oplopen hun kans op een melanoom en andere vormen van huidkanker op latere leeftijd vergroot,” aldus dr. Nicole Kukutsch, dermatoloog bij het Huidkanker Centrum van het LUMC en lid van de Raad van Advies van Stichting Melanoom.

Onontdekte plekjes

Met de zomercampagne Discover Your Spot wil Stichting Melanoom daar verandering in brengen. Discover Your Spot gaat eigenlijk over een verdacht plekje, een melanoom, op de huid van het meisje in de video. Ze neemt het plekje niet serieus en gaat niet naar een arts. Dit wordt haar fataal, terwijl de kans op genezing juist heel groot is als je er op tijd bij bent.

Aan het einde van de video wordt de kijker verwezen naar de campagnesite van Stichting Melanoom: www.stichtingmelanoom.nl/discoveryourspot. Daar staat een checklist met zes punten waar je op moet letten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids