18 procent van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar is in 2022 slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Zo’n 350.000 jongeren hebben te maken gehad met fysiek geweld, dwingende controle of stalking. Hoewel jongeren hier wel over praten, doen ze dit meestal niet met Veilig Thuis of de politie. Dit meldt CBS.
Meerderjarige jongeren zijn minder vaak slachtoffer van huiselijk geweld dan minderjarige jongen en vaker zijn het jonge vrouwen die ermee te maken krijgen dan mannen. 29 procent van de minderjarige vrouwen was slachtoffer van huiselijk geweld.
Huiselijk geweld in de thuissfeer
Bij ongeveer 10 procent van alle gevallen gebeurde het huiselijk geweld in de thuissfeer. Meestal ging het om slaan, arm verdraaien, duwen of aan de haren trekken. Respectievelijk 4, 1 en 1 procent van de jongeren meldde zeer ernstig fysiek geweld zoals pogingen tot verstikking of verwurging, brandwonden en verwondingen met een wapen. Dwingende controle kwam ook voor bij 10 procent van de jongeren die te maken had met huiselijk geweld. Hierbij worden zij gedomineerd of gecontroleerd door iemand uit de huiselijke kring. 5 procent van de jongeren met een ex-partner werd gestalkt.
Structureel geweld
13 procent van de slachtoffers zegt dat het fysiek geweld in huiselijke kring structureel was, ofwel minstens eenmaal per maand. Volgens het CBS gaat het bij dwingende controle en stalking per definitie om herhalende incidenten.
Broers of zussen blijken het vaakst fysiek geweld te plegen en vooral ouders zijn daders van dwingende controle.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky