Normal_drone

Dat drones niet alleen mooie video’s in de lucht kunnen maken, bevestigt een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Zij werken aan een drone, genaamd Blue Jay, die in de toekomst mogelijk medicijnen kan afleveren bij demente ouderen. Ook zou het vliegende stukje technologie ingezet kunnen worden bij ingestorte gebouwen om te zien of er nog mensen binnen zijn. Dit meldt NOS.

Tijdens het InAir Amsterdam Drone Festival spreken genodigden over de toekomst van de drone. De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven demonstreerden hoe Blue Jay naar de andere kant van de ruimte vliegt en daar een ehbo-tasje achterlaat. Hoewel de techniek nog niet helemaal klaar is, lijken de eerste prototypen veelbelovend. “We willen sowieso dat hij nog wat kleiner en stiller wordt”, aldus studente Liza Boormans.

Naast het afleveren van medicijnen zou het ook gebruikt kunnen worden bij de ondersteuning van ouderen met dementie. Hij zou bijvoorbeeld kunnen herkennen wanneer iemand is gevallen, of wanneer er sprake is van een noodsituatie. De studenten onderzoeken ook de mogelijkheden om de drone vanaf afstand de hartslag of ademhaling te meten. “Voor professionele hulp arriveert, zou de drone kunnen helpen door alvast hulpmiddelen naar het slachtoffer te vliegen.”

Drones wegen soms niet meer dan 200 gram. De inzet van één drone zou al positief kunnen uitpakken, maar tijdens het evenement is ook gesproken over een zwerm van drones. Daaraan werkt Guido de Croon van de Technische Universiteit Delft. “Ze kunnen bijvoorbeeld ingezet worden in een gebouw dat is ingestort, als je wilt weten of er nog slachtoffers binnen zijn.” Hoewel de ontwikkeling van drones heel rap gaat, duurt het waarschijnlijk nog enkele jaren voordat de drone ook daadwerkelijk voor deze functie ingezet kan worden. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze heel klein en goedkoop worden, dat je er honderd een gebouw in kunt sturen die allemaal rondkijken. Ik hoop dat de techniek binnen een jaar of drie af is."

Door: Redactie Nationale Zorggids