Investeren in de verpleegkundige beroepsgroep, vergroten van werkplezier, ontbureaucratisering en preventie. Dat zijn de belangrijkste thema’s waar het UMCG aan werkt in 2018. Meer respect en ‘oog en oor’ houden voor elkaar (‘zie de mens’) is daarbij belangrijk, zo maakte bestuursvoorzitter Jos Aartsen duidelijk tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari. Dat meldt UMCG.
Traditiegetrouw had Aartsen ook nog enkele ‘boodschappen’ voor politiek Den Haag. Zo riep hij politici op hun blik te verbreden als het gaat om de verdeling van middelen tussen de verschillende sectoren en het eindelijk oplossen van de aardbevingsproblematiek. Verder werden er diverse prijzen en beurzen uitgereikt op het gebied van zorg, onderzoek, onderwijs en opleidingen.
Er is ook een punt van zorg: de arbeidsmarkt. De tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg - specifiek als het gaat om ok-assistenten, anesthesiemedewerkers, ic-, en andere verpleegkundigen - en toegenomen werkdruk zijn ook voelbaar in het UMCG. Om deze problematiek het hoofd te bieden, gaat het UMCG investeren in de toekomst van verpleegkundige zorg, door meer op te leiden en ruimte te bieden voor ontwikkeling en creativiteit.
Aartsen pleit voor een integrale visie van het kabinet om de stijgende tekorten op de arbeidsmarkt tegen te gaan. “Het kabinet zou de middelen beter moeten verdelen en ook kijken naar de samenhang tussen ‘care’ en ‘cure’, want de bijna 2 miljard euro die nu naar verpleeghuiszorg gaat, wordt gewoon overgeheveld vanuit de curatieve zorg”, zegt Aartsen. “Bovendien moet dat geld worden besteed aan 20.000 nieuwe medewerkers, die er simpelweg niet zijn. Dat leidt tot leegroof van de thuiszorg en ziekenhuizen."
Met Healthy Ageing als speerpunt, zet het UMCG in 2018 in op preventie van roken: in 2019 is het UMCG, en daarmee het gehele UMCG-terrein, rookvrij. Menzis heeft als eerste zorgverzekeraar een substantiële financiële bijdrage beschikbaar gesteld om samen met het UMCG bewezen effectieve preventieconcepten te ontwikkelen voor inwoners van Noord-Nederland. Aartsen hoopt dat meer verzekeraars het voorbeeld zullen volgen.
Door: Redactie Nationale Zorggids