Ongeveer 20 procent van de patiënten die langer dan twee dagen op de intensive care ligt, krijg te maken met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit ontdekten onderzoekers van het AMC in Amsterdam. De trauma’s die patiënten hier oplopen, zijn deels te verklaren door de medicatie die zij krijgen. En omdat patiënten soms dagenlang in bed liggen, ontstaat er een vertraagde bloedcirculatie. Hieruit volgt wat de onderzoekers acute verwardheid noemen. Dat meldt de Telegraaf.
“Deze trauma’s voldoen geheel aan de criteria die de psychiatrie heeft voor een PTSS”, aldus professor Marike van der Schaaf, senioronderzoeker bij het AMC. Jaarlijks belanden ongeveer 25.000 patiënten voor twee dagen of langer op de Nederlandse intensive care-afdelingen.
Een posttraumatische stressstoornis komt voor bij 4,6 procent van de wereldbevolking. Ongeveer 10 procent van de mensen die een traumatische ervaring meemaakt, ontwikkelt uiteindelijk PTSS. Het kan gaan om een gewelddadig incident, verkrachting maar ook ongelukken en het meemaken van een oorlog kunnen leiden tot PTSS. De klachten zijn onder andere slaapproblemen, irritatie, extreme waakzaamheid en schrikreacties.
Door: Redactie Nationale Zorggids