Logo_logo_maastricht_umc

Het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht leiden vanaf 1 maart een groot Europees onderzoek naar het ontstaan, het behandelen en voorkomen van aderverkalking. Op basis van eerdere onderzoeksresultaten hopen de wetenschappers dat vitamine K bij kan dragen in de behandeling van aderverkalking. Bij het onderzoek zijn verschillende Europese universiteiten, universitair medische centra en bedrijven betrokken. Dit meldt Maastricht UMC+.

Tot op heden is nog niet veel bekend over het mechanisme dat aderverkalking veroorzaakt. Dat maakt preventie en gerichte behandeling lastig. Recente studies hebben wel aangetoond dat zogeheten microcalcificaties (minuscule ophopingen van kalk in de bloedvaten) waarschijnlijk een belangrijke rol spelen en aanknopingspunten kunnen bieden voor therapie. "Als we dit fenomeen van microcalcificatie beter begrijpen en in kaart brengen, kunnen we aderverkalking in een veel eerder stadium opsporen", zegt dr. Leon Schurgers, die het wetenschappelijke deel van het onderzoek in Maastricht leidt. "Hoe eerder de diagnose, hoe eerder je er iets tegen kunt doen."

Uit andere onderzoeken is tevens bekend dat vitamine K een gunstige invloed heeft op aderverkalking en op de algemene gezondheid van bloedvaten. Zo blijkt uit laboratoriumonderzoek dat vitamine K de ophoping van vetten in de aders tegen gaat. Schurgers: "In combinatie met het vroegtijdig opsporen van microcalcificaties hebben we wellicht de sleutel tot het voorkomen en behandelen van aderverkalking in handen."

Aderverkalking (ook wel atherosclerose genoemd) is een levensbedreigend fenomeen dat wereldwijd miljoenen mensen treft. De langzame ophoping van vetachtige stoffen in de bloedvaten wordt onder meer gestimuleerd door een ongezonde leefstijl. Uiteindelijk kan voortschrijdende aderverkalking resulteren in een gescheurde ader of verstopping van het bloedvat, in het ergste geval leidend tot de dood. Patiënten kunnen alleen geholpen worden met een dotterbehandeling of ingrijpende bypassoperatie. Het nieuwe Europese onderzoeksproject onder leiding van het Maastrichtse onderzoeksinstituut CARIM moet daar verandering in gaan brengen door het beter begrijpen, herkennen en behandelen van aderverkalking.

Door: Redactie Nationale Zorggids