Jaarlijks krijgen tweeduizend Nederlanders te horen dat ze kanker hebben, maar waar de tumor is? Dat is onbekend. Eind dit jaar start het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) samen met enkele ziekenhuizen een data-onderzoek. Met de uitkomsten van het onderzoek hopen de wetenschappers het gedrag van tumoren te achterhalen en passende behandelingen te vinden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
De diagnose ‘tumor onbekend’ is vaak een doodsvonnis. Artsen kunnen de bron van de uitzaaiingen niet vinden, waardoor de patiënt niet de juiste behandeling krijgt. De overlevingskansen zijn slecht: de helft van de patiënten met een onbekende tumor overlijdt binnen enkele maanden. Dat een tumor niet te vinden is heeft enkel redenen. Het immuunsysteem van de mens herkent cellen die tumoren ontwikkelen en doodt deze.
“Het kan ook zijn dat de tumor zo diep verscholen zit in een kronkel van de dunne darm dat zelfs onze diagnostische technieken ze niet vinden”, zegt Hanneke van Laarhoven, internist-oncoloog bij het AMC. Voor patiënten is het zeer vervelend omdat ze langere tijd in onzekerheid verblijven en doktoren kunnen geen passende behandeling aanbieden.
Het AMC heeft het IKNL geholpen met het opzetten van het onderzoek. Dergelijk onderzoek is hard nodig, vindt Van Laarhoven, omdat patiënten met een onbekende tumor nu vaak behandeling weigeren. Ze weten dat de kans op levensverlenging klein is, ook met de juiste behandeling. Patiënten verkeren soms in zo’n slechte staat, dat het zelfs niet meer mogelijk is om te behandelen.
Door: Redactie Nationale Zorggids