Normal_img_9937-86820

De tweeëntwintigjarige Marika is een juridische strijd aangegaan met haar zorgverzekeraar. Al sinds haar zevende is de Middelburgse studente besmet met de ziekte van Lyme. Een ziekte waarvan de behandeling vaak niet wordt vergoed. Tijdens een rechtszaak die Marika vorig jaar aanspande tegen de zorgverzekeraar is ze door de rechter in het gelijk gesteld. Behandeling moet worden vergoed. De zorgverzekeraar weigert echter om zich bij de uitspraak neer te leggen en heeft een hoger beroep aangetekend. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten. 

Marika, die net als veel andere lymepatiënten afhankelijk is van de behandeling, is nu een crowdfunding gestart om het hoger beroep aan te kunnen vechten. 

Toen Marika zeven was, is ze gebeten door een teek en besmet geraakt met de ziekte. Hierdoor heeft ze onder andere last van darmklachten, zenuwpijn, concentratieproblemen en extreme vermoeidheid. "De ziekte heeft een grote impact op mijn dagelijks leven," legt Marika uit. Ook heeft ze door haar ziekte een flinke studievertraging opgelopen.

Er was lange tijd veel onduidelijkheid over de ziekte, met name over de bestrijding van de vele symptomen. Er zijn echter behandelingen mogelijk die door veel patiënten, waaronder Marika, als positief worden ervaren. Maar deze worden niet vergoed door de zorgverzekeringen. "Veel van de patiënten die bij onze vereniging zijn aangesloten volgen op dit moment de behandeling," aldus de Gert van Dijk, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten. “Maar omdat er niets wordt vergoed, zien we dat veel mensen hun behandeling moeten staken." Die behandelingen moeten vergoed worden. Daarvoor is een uitspraak in hoger beroep nodig,” zo legt hij uit. 

Vanwege de hoge kosten die ze moet maken om het hoger beroep aan te vechten, is ze in samenwerking met de Lymevereniging een crowdfunding gestart. De slogan van haar campagne luidt: 'Help jij mee aan een eerlijke strijd?'. De Middelburgse studente hoopt 50.000 euro op te halen met haar actie. Op dit moment heeft ze al vijftien procent van haar doelbedrag en vele steunbetuigingen mogen ontvangen. De campagne loopt nog tot 2017.

Door: Redactie Nationale Zorggids