Honderden zorgbedrijven mogelijk schuldig aan misbruik van zorggeld

Sinds 2020 hebben ongeveer 700 zorgbedrijven mogelijk misbruik gemaakt van zorggeld, blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). Deze bedrijven maken opvallend hoge winsten, keren zorggeld uit aan aandeelhouders, of leveren slechte zorg waarvoor zij maatregelen opgelegd kregen. Minister Fleur Agema van Volksgezondheid noemt dit gedrag “niet integer” en “immoreel” omdat patiënten uiteindelijk de dupe zijn. Dit meldt Pointer.

Uit onderzoek onder 7.000 zorgaanbieders zijn 683 bedrijven door Pointer aangemerkt als zorgcowboys. Deze bedrijven vallen op door signalen die wijzen op misstanden, zoals winstpercentages van meer dan 10 procent, terwijl 2-4 procent normaal is in de sector. Zo’n 374 aanbieders investeren de winst niet terug in de zorg, maar keren die uit als dividend. Daarnaast kregen 55 bedrijven een officiële maatregel van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vanwege slechte kwaliteit van zorg. Hoewel deze bedrijven niet automatisch de wet overtreden, zijn ze wel onderwerp van verder onderzoek.

Centraal register

De minister kondigt nieuwe maatregelen aan om dit probleem aan te pakken. Per 1 januari 2025 treedt de Wet bevorderen samenwerking rechtmatige zorg (Wbsrz) in werking. Hiermee wordt een centraal register opgezet om informatie over mogelijke zorgfraudeurs te delen. Ook komt er een uitgebreidere vergunningsplicht voor nieuwe zorgbedrijven. Daarnaast werkt Agema aan een wet om winstuitkeringen in de zorg te beperken. Dit wetsvoorstel zal begin 2025 aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.

'Volledige uitbanning fraude is onmogelijk'

Toch blijft de aanpak van zorgfraude een uitdaging. Volgens de Algemene Rekenkamer werkt de praktijk van fraudebestrijding nog onvoldoende. Minister Agema benadrukt dat volledige uitbanning van fraude onmogelijk is, maar dat de overheid alles in het werk moet stellen om zorggeld te beschermen tegen zorgcowboys.

Bekijk Pointer over dit onderwerp op donderdag 21 november om 20:25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky