Onlangs werd door wetenschappers van het Wageningen University & Research gesteld dat de prijs van rood vlees met 7,50 euro per kilo verhoogd moest worden, zodat hoge zorgkosten worden gecompenseerd. Te veel rood vlees eten verhoogd namelijk je kans op diabetes type 2, beroertes en op darmkanker. Dit meldt NU.nl.
Hoogleraar Voeding Ellen Kampman zegt dat het bekend is dat te veel rood vlees eten niet gezond is. “In rood vlees zit heemijzer, een natuurlijke stof die wij ook in ons bloed hebben. Als je daar te veel van binnenkrijgt, kan dat je darmen beschadigen en in het ergste geval darmkanker veroorzaken.”
Varkensvlees, rundvlees en paardenvlees vallen onder de categorie rood vlees. Ook behoren bewerkte vleesproducten zoals salami en rookworst hierbij. Daarnaast zijn deze producten slechter voor de bloeddruk, omdat zij veel zout bevatten.
Hoeveelheid vlees
Uit onderzoek blijkt dat het risico op chronische ziekten afneemt als minder rood- en bewerkt vlees gegeten wordt. Toch heeft het wel een plek in een gezond voedingspatroon.
Volgens het Voedingscentrum moet een individu niet meer dan 500 gram vlees per week eten, met een maximum van 300 gram rood vlees (inclusief vleeswaren). Voor het consumeren van bewerkt vlees is geen maximum hoeveelheid aangegeven, maar de Gezondheidsraad geeft het advies om de consumptie hiervan te beperken.
Kampman legt uit dat vlees voedingsstoffen bevat die belangrijk zijn voor het lichaam, zoals ijzer, eiwitten en vitaminen bevat. De hoogleraar vervolgt, “lopen we daar een tekort van op, kan dat ook weer gevolgen hebben voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan jonge vrouwen die ernstig menstrueren en veel bloed verliezen. Door een ijzertekort kunnen zij al snel last krijgen van bloedarmoede.”
Supplementen
Als besloten wordt om minder of geen vlees te eten, is het belangrijk om deze voedingstoffen op een andere manier binnen te krijgen. Een tekort kan met behulp van supplementen aangevuld worden.
Een voorbeeld hiervan is vitamine B12, die alleen in dierlijke producten voorkomt. Een tekort hiervan kan weer leiden tot allerlei neurologische aandoeningen. Ook eiwitten moeten aangevuld blijven, omdat deze belangrijk zijn voor de spierkwaliteit. “Met name voor ouderen, die vaak toch al minder eten, is het belangrijk dat zij daar voldoende van binnenkrijgen”, zegt Kampman.
Informeren
Kampman is het niet eens met de vleestaks die haar eigen universiteit van Wageningen aanbeveelt. Volgens haar zouden Nederlanders die het vlees niet meer kunnen betalen, het vitamine tekort ook niet opvangen met supplementen of ander voedsel.
De hoogleraar denkt dat mensen niet genoeg geïnformeerd zijn over de opties. "Vegans en vegetariërs maken daarin gezondere keuzes, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Vleesvervangers die daar speciaal voor zijn gemaakt, lijken wellicht een voor de hand liggende keus, maar zijn vaak nog veel te zout." Volgens Kampman moet de mogelijkheid om minder vlees te eten makkelijker worden door mensen hierbij te helpen en te informeren.
Door: Nationale Zorggids