Er wordt door het ministerie van Infrastructuur een onderzoek gestart naar de noodzaak van medische keuringen van 75-plussers die hun rijbewijs willen verlengen. Deze keuring is nu nog verplicht en kijkt onder andere naar de lichamelijke conditie, het gebruik van medicatie, de ogen en suiker in de urine. Deze glucose in de urine kan duiden op onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes, waardoor het niet altijd verantwoord is om auto te rijden. Door de keuring af te schaffen, verdwijnen de lange wachttijden bij het CBR voor het verlengen van het rijbewijs voor ouderen. Dit meldt Volkskrant.
Het CBR kampt met zeer lange wachttijden, waardoor ouderen die hun rijbewijs willen verlengen een lange tijd moeten wachten. Soms is hun huidige rijbewijs dan al verlopen, waardoor zij enige tijd geen auto kunnen rijden. Het ministerie van Infrastructuur gaat nu onderzoeken of de medische keuring van 75-plussers nog noodzakelijk is. Het verwerken van deze keuringen loopt veel vertraging op bij het CBR. Het kan zelfs tot vier maanden duren voordat een nieuw rijbewijs aangevraagd kan worden uitgegeven. Het aanvragen van een medische keuring is soms ook verplicht voor mensen met een handicap of ziekte.
Al eerder onderzoek
In 2012 werd ook al gesproken over de mogelijke afschaffing van de keuring door voormalig minister Schippers van Volksgezondheid. Ook toen speelden lange wachttijden een rol bij dat debat. Het RIVM constateerde toen echter dat de keuring moest blijven omdat deze bijdraagt aan de veiligheid van het verkeer. De leeftijd voor de verplichte keuring werd toen verhoogd van 70 naar 75 jaar.
Door: Nationale Zorggids