Normal_ouderenzorg_mantelzorg_rolstoel_bejaarde_oudere_verpleging_verpleegster

Het plan van D66 en VVD om te experimenteren met parttime verpleeghuizen, wordt in de praktijk al lang uitgevoerd. Via respijthuizen en logeerhuizen kunnen ouderen met onder andere dementie en hersenschade regelmatig een korte periode buiten hun eigen huis verblijven. Dit ontlast de mantelzorgers, die vaak een groot deel van de zorg voor hun rekening nemen. Deze respijthulp zou gezien kunnen worden als een soort van parttime verpleeghuis, waardoor het onnodig zou zijn voor de politieke partijen om het wiel opnieuw uit te vinden. Dit meldt NOS. 

Zorgondernemers hopen dan ook dat de politiek niet een onderzoek gaat starten naar de mogelijkheid voor een parttime verpleeghuis, maar dat zij direct in gesprek gaan met de initiatiefnemers die al met vergelijkbare projecten werken. Met het verdwijnen van verzorghuizen moeten ouderen veel langer thuis blijven wonen, waarbij een zware zorgtaak wacht voor de partner. Een parttime verpleeghuis is dan ook niet alleen voor de dementerende oudere, maar ook voor de mantelzorger.

In logeerhuis Warm Thuis in Oterleek weten ze daar alles van. “Ik heb heel veel mensen hier huilend aan tafel gehad. Hoe moeilijk het is, hoe zwaar het is”, zegt Susan van der Burg van Warm Thuis. Ook bij het respijthuis in Alkmaar komen veel overbelaste mantelzorgers even toe aan hun rust. Doordat de partner daar een korte tijd logeert, komt de verzorger even op adem. Echter is dit niet voor iedereen een mogelijkheid, omdat de gemeente de kosten niet altijd dekt. Pas als een indicatie is aangevraagd voor verblijf in een verpleeghuis, is er meer mogelijk omdat het logeerhuis dan onder een andere regeling valt.

In mei komt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid met een nieuw plan voor de ouderenzorg. Daarin wordt ook gekeken naar mogelijkheden om het gat tussen thuis wonen en het verpleeghuis op te lossen. Parttime verpleeghuiszorg zou daarvoor ingezet kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids